Osteopati Behandling

Hvad er osteopati?

Osteopati er en internationalt anerkendt behandlingsform, der er baseret på traditionelle sundhedsvidenskabelige fag som anatomi, neurologi, fysiologi, biomekanik, embryologi og patologi. I 2018 blev osteopati en dansk autoriseret sundhedsprofession enstemmigt vedtaget i folketinget. 

Behandlingen er manuel, det vil sige at behandleren bruger sine hænder som behandlingsredskab. Det er osteopatens hensigt at finde årsagen til symptomet og behandle denne. Årsagen til problemet kan sagtens ligge et andet sted end der hvor smerter eller symptomer opleves.

En osteopat er en kropsmekaniker, der behandler og korrigerer dysfunktioner i kroppens forskellige systemer, hvorefter kroppens selvhelingsmekanisme går i gang. Behandlingen omfatter blandt andet manipulationer og mobilisering af kroppens led, muskler, bindevæv, kar og nerver med såkaldte osteopatiske manipulative teknikker (OMT) for at normalisere kroppens funktioner. 

Osteopater behandler mange forskellige sundhedsproblemer og skader. Behandlingen er individuelt tilpasset, blid og egner sig til mennesker i alle aldre. 

Følgende principper udgør rammerne for en osteopatisk behandling:
· Kroppen er en helhed
· Struktur og funktion er indbyrdes forbundne
· Kroppen har selvregulerende mekanismer
· Kroppen har en iboende evne til at forsvare og reparere sig selv

Ny patient

Forberedelse:
Inden din første behandling er det en god ide at du tænker over hvilke store påvirkninger din krop har været igennem i løbet af dit liv – helt fra du var spæd. En osteopat har brug for at vide mange ting om dig og din krop. Det kan blandt andet være om du har været ørebarn, slået hovedet, fået én eller flere hjernerystelser, piskesmæld, brækket knogler, forstuvede ledbånd eller har problemet med synet, kronisk løbende næse eller tørre slimhinder. Vi stiller for eksempel spørgsmål til din fordøjelse, dit urinsystem, hormonsystem, dit søvnmønster og hvordan du har det psykisk.

Mens du er her:
Den første samtale tager omkring 20-30 minutter. Derefter undersøger vi grundigt din krop for at finde årsagen til dine gener, og er der tid til overs får du behandling og/eller øvelser du kan lave indtil næste gang vi mødes. Opfølgning ligger helst i ugen efter du har været her første gang.


Efter behandling:
En osteopat arbejder blandt andet med nervesystemet, derfor kan du godt blive træt efter din behandling. Træthedens intensitet og varighed varierer meget fra person til person. Det vil derfor være en god idé at du kan komme hjem og slappe af efter behandlingen.

Du kan opleve ømhed i dagene efter behandling alt efter hvilken type behandling du har modtaget. Ofte går en osteopat ind og korrigerer din holdning, samt retter de kompensationer din krop ikke har gavn af. Det er derfor en god idé at du ikke tager til hård fysisk træning samme dag, som du har været til behandling.

Gravide og efterfødselsgener

Vi behandler gravide kvinder med bækkenløsning, ryg- eller iskiassmerter,  graviditetsrelateret hovedpine, carpal- eller tarsaltunnel syndrom mm.

Under graviditet og fødsel må knogler, muskler og ledbånd give sig for at skabe plads til barnet. Vi ser ofte at bækkenet ikke sidder korrekt, hvilket skaber spændinger i resten af kroppen.

Du kan allerede få tjekket kroppen 3 uger efter fødslen. Har du født ved kejsersnit kan dette skabe spændinger i bindevævet, som påvirker andre steder af din krop.

Bækken og underliv

Vi behandler kvinder med inkontinens, smerter ved samleje, dysbalance i menstruationscyklus og øget blødningstendens samt kvinder med endometriose og fertilitetsproblematikker.

Behandlingen kan foregå udefra – gennem maven, ved lyske og langs bækkenbunden, men det kan være nødvendigt at behandle problematikken gennem vagina, hvis problemerne ikke løser sig. Hvis en vaginal behandling er nødvendig bliver du henvist til en af vores samarbejdspartnere.

Baby behandling

Har din nyfødte problemer med amning, refluks, mavesmerter/kolik, skævt eller fladt baghoved, motoriske udfordringer som besvær ved at ligge på maven eller kigger til favorit side?

Under graviditet og fødsel er barnet udsat for store kompressionskræfter, der kan forsage forskydninger i den nyfødtes kranieplader eller låste nakkehvirvler, som kan afklemme vigtige nerver til tunge-, synkemuskulatur og fordøjelsesorganer. Problematikkerne kan også opstå hvis baby har ligget skævt i bækkenet igennem længere tid af graviditeten, efter en lang fødsel og/eller pressefase, hvis barnet er taget med sugekop eller ved kejsersnit.

Osteopatisk behandling af spædbarnet omfatter blide tryk på kraniet, brystet, langs rygsøjlen og bækkenet. Den indeholder ingen manipulationer og er et godt alternativ til kiropraktik.

Første konsultation varer 45-60 minutter, så vi har god tid til at komme hele vejen rundt om blandt andet graviditet, fødsel, søvn og amning. Efterfølgende undersøges babyen grundigt og behandlingen tilpasses efter fundene.

Under behandlingen vil der være tid til at amme/give flaske og skifte ble. Mor og/eller far placeres tæt på barnet, da dette giver ro og tryghed for den lille.