Hvad er osteopati?

Osteopati er en internationalt anerkendt behandlingsform, der er baseret på traditionelle sundhedsvidenskabelige fag som anatomi, neurologi, fysiologi, biomekanik, embryologi og patologi. I 2018 blev osteopati en dansk autoriseret sundhedsprofession enstemmigt vedtaget i folketinget. 

Behandlingen er manuel, det vil sige at behandleren bruger sine hænder som behandlingsredskab. Det er osteopatens hensigt at finde årsagen til symptomet og behandle denne. Årsagen til problemet kan sagtens ligge et andet sted end der hvor smerter eller symptomer opleves.

En osteopat er en kropsmekaniker, der behandler og korrigerer dysfunktioner i kroppens forskellige systemer, hvorefter kroppens selvhelingsmekanisme går i gang. Behandlingen omfatter blandt andet manipulationer og mobilisering af kroppens led, muskler, bindevæv, kar og nerver med såkaldte osteopatiske manipulative teknikker (OMT) for at normalisere kroppens funktioner. 

Osteopater behandler mange forskellige sundhedsproblemer og skader. Behandlingen er individuelt tilpasset, blid og egner sig til mennesker i alle aldre. 

Følgende principper udgør rammerne for en osteopatisk behandling:
· Kroppen er en helhed
· Struktur og funktion er indbyrdes forbundne
· Kroppen har selvregulerende mekanismer
· Kroppen har en iboende evne til at forsvare og reparere sig selv

Ny klient

Forberedelse:
Inden din første behandling er det en god ide at du tænker over hvilke store påvirkninger din krop har været igennem i løbet af dit liv – helt fra du var spæd. En osteopat har brug for at vide mange ting om dig og din krop. Det kan blandt andet være om du har været ørebarn, slået hovedet, fået én eller flere hjernerystelser, piskesmæld, brækket knogler, forstuvede ledbånd eller har problemet med synet, kronisk løbende næse eller tørre slimhinder. Vi stiller for eksempel spørgsmål til din fordøjelse, dit urinsystem, hormonsystem, dit søvnmønster og hvordan du har det psykisk.

Mens du er her:
Den første samtale tager omkring 20-30 minutter. Derefter undersøger vi grundigt din krop for at finde årsagen til dine gener, og er der tid til overs får du behandling og/eller øvelser du kan lave indtil næste gang vi mødes. Opfølgning ligger helst i ugen efter du har været her første gang.


Efter behandling:
En osteopat arbejder blandt andet med nervesystemet, derfor kan du godt blive træt efter din behandling. Træthedens intensitet og varighed varierer meget fra person til person. Det vil derfor være en god idé at du kan komme hjem og slappe af efter behandlingen.

Du kan opleve ømhed i dagene efter behandling alt efter hvilken type behandling du har modtaget. Ofte går en osteopat ind og korrigerer din holdning, samt retter de kompensationer din krop ikke har gavn af. Det er derfor en god idé at du ikke tager til hård fysisk træning samme dag, som du har været til behandling.